kompresorlu-minibar-nasil-sogutma-yapar

Kompresörlü Minibar Nasıl Soğutma Yapar?

Soğutucu sistemlerin çalışma prensibi tamamen ısı transferine dayanır. Kompresörlü minibarlarda kompresörün görevi, havayı sıkıştırarak basıncını arttırmaktır. Geri kalan ısıtma, soğutma işlemleri bir döngü halinde devam eder.

Soğutma sisteminde bulunan soğutucu gaz kompresör tarafından sıkıştırılır. Sıkışan soğutucunun sıcaklığı ve basıncı artar. Soğutucu gaz kompresörden çıkıp kondansere gelir. Soğutucu gaz kondenser borusundan geçerken sıcaklığı ortam sıcaklığının yüksek olduğundan, kondanserden dış ortama doğru ısı atılır. Isı transferi sonucunda soğutucu gazın sıcaklığı düşer. Ama basıncı halen yüksektir ve soğutucu sıvı faza geçer. Kondanserden geçen soğutucu kılcal boruya gelir. Kılcal borudan geçerken soğutucunun basıncı ve buharlaşma sıcaklığı düşer. Basıncı ve buharlaşma sıcaklığı düşmüş olan soğutucu, minibar içindeki havadan ve hava aracılığı ile içeceklerden daha düşük olduğu ısıyı alır.

Otel ve Hastane tipi kompresörlü Minibarlar R600A soğutma gazı ile çalışır. Ancak bilindiği üzere R600a gazı patlayıcı ve yanıcı özelliğe sahiptir.

Ev tipi buzdolabı ile aynı çalışma prensibi ile çalışan kompresörlü minibarların fabrika çıkışı 38 dB ses seviyesi vardır. Kulağımız 0-140 dB sesi algılar, yani otel ve hastane müşterileri kompresörlü minibarın çalıştığı ortamda çalışma sesini duyacaktır. Metal yorgunluğunu da dahil ettiğimiz ortamda 2-3 yıllık bir kompresörlü minibarın ses seviyesi 48 dB seviyesine kadar ulaşabilmektedir. Bunun yanında 24 saat çalışma ortamında 0,43 kW elektrik tüketimi ile A+ enerji seviyesinedir.